Για άλλη μια φορά λοιπόν, στην προσπάθεια μου να χωρέσω 800 πράματα σε 24 ώρες, θυσιάζω τον ύπνο μου. Οπότε μια και εγώ και πολλοί φοιτητές είμαστε γνωστά νυχτοπούλια, ας αφιερώσω μερικές γραμμές στις αϋπνίες.
Κατά μέσο όρο φυσιολογικά χρειαζόμαστε γύρω στις 8 ώρες ύπνο, συν έναν μονόωρο μεσημεριανό ύπνο, ενώ εμείς κοιμόμαστε κατά μέσο όρο 7.04 ώρες τη βδομάδα. Είναι γνωστό ότι 60% όλων μας αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τον ύπνο. Και η ποιότητα του ύπνου εξαρτάται κυρίως από ορμονικούς παράγοντες εξ’ ου και γιατί οι αϋπνίες θεωρούνται γυναικεία υπόθεση. Αποδείχθηκε ότι με χορήγηση οιστρογόνων σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι διαταραχές του ύπνου εξαφανίστηκαν. (Λέτε εκεί να οφείλεται και η κρεβατομουρμούρα;)
Οι αϋπνίες ορίζονται ως οι καταστάσεις στις οποίες το άτομο, νιώθει ότι η διάρκεια του ύπνου του δεν είναι αρκετή ή ότι η ποιότητα του δεν είναι ικανοποιητική. Άτομα που μπορούν να εμφανίσουν αϋπνίες είναι αυτά τα οποία δυσκολεύονται να κοιμηθούν, ξυπνούν τη νύχτα και δυσκολεύονται να ξανακοιμηθούν, ξυπνούν νωρίς το πρωί και ο ύπνος δεν τους ξεκουράζει.
Η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει κατά τη διάρκεια της ημέρας κούραση, έλλειψη ενεργητικότητας, δυσκολία στη συγκέντρωση και ευερεθιστότητα. Είναι δυνατόν να είναι χρόνια, παροδική (μία μέρα έως και μερικές βδομάδες) ή και επαναλαμβανόμενη (χρονικές περίοδοι όπου επέρχεται και μετά διαστήματα που παρέρχεται).
Τι προκαλεί την αϋπνία; Η κατανάλωση καφέ και αλκοόλ, το κάπνισμα πριν από τον ύπνο, ο πολύωρος ύπνος το απόγευμα, ο φόβος ότι θα αργήσει να επέλθει ο αναμενόμενος ύπνος και ο ακανόνιστος και συνεχώς διακοπτόμενος ύπνος. Όλα τα παραπάνω μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν μία αϋπνία, ενώ η διακοπή τους επαναφέρει το άτομο στον φυσιολογικό του ύπνο.
Οι παροδικές και επαναλαμβανόμενες μορφές αϋπνίας μπορεί να μη χρειάζονται θεραπεία επειδή τα επεισόδια είναι μικρής διάρκειας κάθε φορά. Ωστόσο στην χρόνια αϋπνία προσπαθούμε εκτός από την φαρμακευτική παρέμβαση (με Βαλεριάνα, προγεστερόνη, μελατονίνης) να αλλάξουμε την νοοτροπία και τον τρόπο ζωής του ασθενή.
Έτσι λοιπόν εκτός από τα γνωστά υπνωτικά χάπια, χρησιμοποιούνται τεχνικές χαλάρωσης και τεχνικές περιορισμού του ύπνου. Στις τελευταίες προτείνεται στον ασθενή να κοιμηθεί περιορισμένες ώρες κάθε νύχτα, και αυξάνουμε σταδιακά τις ώρες αυτές επιτυγχάνοντας έτσι, ένα φυσιολογικό βραδινό ύπνο.
Εκτός από τα προφανή όμως προβλήματα των αϋπνιών, μας παχαίνουν και αυξάνουν τις πιθανότητες να εκδηλωθούν διάφορες νόσοι. Ακόμη και μια μικρή απώλεια ύπνου, (μισή με μία ώρα) διαταράσσει τα επίπεδα των ορμονών των υπεύθυνων για την όρεξη. Γιατί ας μην ξεχνάμε, ότι ο κιρκάδιος ρυθμός (κοινώς ο περιοδικός κύκλος παραγωγής ορμονών από τον οργανισμό) είναι υπεύθυνος για την αναγνώριση από τον οργανισμό της μέρας και της νύχτας. Λειτουργεί δηλαδή σαν ρολόι, που μας λέει πότε πρέπει να ξυπνάμε και πότε να κοιμόμαστε. Συνεπώς όταν διαταραχθεί ο ρυθμός αυτός λόγω χρόνιας αϋπνίας διαταράσσονται και τα επίπεδα των ορμονών των υπεύθυνων για την όρεξη. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ακόμα και να αφιερωθεί ένα 3ήμερο με φυσιολογικό ύπνο δεν μπορεί να αναπληρώσει την έλλειψη που δημιουργείται από την χρόνια αϋπνία, και προς το παρόν δεν γνωρίζουμε και πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποκατασταθεί ο φυσιολογικός ύπνος.
Τέλος, ας κάνουμε μια αναφορά και στις παθήσεις που μπορεί να επισύρει μια χρόνια αϋπνία. Καταρχήν έχει αποδειχθεί ότι άτομα που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες τη μέρα ζουν λιγότερο. Επίσης, έχει παρατηρηθεί σημαντική διαταραχή της ενδοκρινικής λειτουργίας και ειδικά στην γλυκόζη του αίματος. Οι διαταραχές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 όπως και πρόωρη γήρανση σε άτομα που κοιμούνται λίγο. Ακόμη, η αϋπνία καθιστά το σώμα σε μόνιμη εγρήγορση και υπερκινητικότητα αυξάνοντας την παραγωγή των ορμονών του στρες, με αποτέλεσμα να έχουμε ευερεθιστότητα, αυξημένη αρτηριακή πίεση, παράγοντες που σχετίζονται με την πρόκληση εμφραγμάτων και εγκεφαλικών. Επιπλέον, οι πάσχοντες από χρόνια αϋπνία έχουν μικρή συγκέντρωση κυτταροκινών στο αίμα (οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εκδήλωση της φλεγμονής) με αποτέλεσμα ο οργανισμός να γίνεται ευάλωτος και σε λοιμώξεις.
Μετά από όλα αυτά λέω να πάω για ύπνο γιατί νιώθω κάπως άρρωστος…
Volvox…πρώτα ζούμε και μετά γράφουμε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου